Sibirisk kulde og Saltværket i Mariager Fjord
Når den sibiriske kulde har taget sit jerngreb i de danske farvande, så kan det være svært at finde havørrederne. Men her kan Saltværket altså være behjælpelig med at holde vandtemperaturen kunstigt oppe. Det vand, som værket pumper ud, er så varmt, at det damper. Det minder mest af alt om en af de varme kilder, som Island er kendt for. Det er der mange som ved inkl. havørrederne.
Mange havørreder.
Der er ofte mange havørreder ved saltværket, og det kan man godt forstå, når man ser, hvor mange byttedyr pladsen også indeholder. Specielt hundestejler er der mange af. Når strømmen så vender lidt frem og tilbage, så dør nogle af hundestejlerne, fordi de ikke kan klare det markante temperaturskifte. Så bliver det ikke nemmere at være havørred. Dejligt lunt vand og føden svømmer nærmest selv ind i munden. Gratis buffet og dejlig lunt vand – klart det skal samle mange havørreder.
Mange lystfiskere.
Der er rigtig mange lystfiskere, som ved at dette sted er fyldt med havørreder, så derfor er det en god idé at pakke lidt ekstra tålmodighed og overbærenhed, hvis man beslutter sig for at prøve dette sted. Afstanden til sidemanden er tit mindre end i et populært put & take vand på en varm sommerdag. Så går man og drømmer om, at have dette spot for sig selv på en råkold vinterdag, ja så bliver det nok ved drømmen. Men indstiller man sig på noget socialt fiskeri, så kan det være et fint sted at fiske og møde en masse andre mennesker med samme passion som sig selv.
Vinterfilmeri
Det er ingen nyhed, at der er lidt længere mellem havørrederne om vinteren. Mange er jo i åen for at sikre bestandens overlevelse – hvis de ellers kan snige sig udenom skarver og sæler. Så skulle der fisk på film, så tænkte jeg, at det kunne være en idé at prøve varmvandsbassinet i Mariager Fjord. Jeg blev ikke skuffet. Der var masser af fisk, men dog noget inaktive. Vi så dem ind i mellem lidt i overfladen, men på filmen kan man se, at de primært holder sig helt nede ved bunden.
Fangstrate og lommefilosofi.
Når man ser på filmen, hvor mange havørreder der er, så undre det mig, at der ikke blev fanget mere, end der gjorde. Der var vel 12-15 mand på pladsen i de ca. 6 timer, som jeg var der. Der blev vel fanget ca 15 havørreder i en blanding af blankfisk og nedgængere. Der var en fin blanding af spin- og fluefiskere, der forsøgte ihærdigt med forskelligt agn, men altså med spredt succes. Min egen lommefilosofi på området går på, at fiskene bliver krogforskrækket, og trækker sig fra alt, hvad der bevæger sig i vandet. Det har set mange gange i et put & take, som min far og jeg fiskede en del i for omkring 15 år siden. Her trak fiskene sig, hvis det var for længe siden, at de var blevet sat ud. Man måtte kun tage to fisk med hjem, men det var lovligt at genudsætte ørrederne. Når man kom til søen kort efter udsætning, så var det ikke svært at fange fiskene. Jeg har flere gange fanget over 10 stk. Kom man til gengæld tre/fire uger efter udsætning, ja så var det nærmest umuligt, at få fiskene til at tage ordentligt. De kom op og kiggede til fluen, men de huggede sjældent. Om min teori er rigtig eller ej, ja det kan helt sikkert diskuteres, men det er altid godt, at prøve at finde sammenhænge i sit fiskeri.
Turens film
Jeg har lavet to film fra denne dag. Den ene ligger på Youtube og den anden på Vimeo. Jeg har igennem noget tid ikke været super tilfreds med Youtubes måde at gøre tingene på, så nu prøver jeg noget andet. Filmen på Vimeo er derudover lavet på et “rigtigt” redigeringsprogram i modsætning til mine andre film, som er redigeret på Windows Movie Maker. Mit nye program hedder Movavi og fungerer perfekt – det koster så også penge… Men bedøm selv kvaliteten:
Fedt fedt fedt, godt gået, super spændende at se fiskene i tonsvis, dog med manglende hugfeber.
Tak. Der er mange havørreder – specielt i Mariager Fjord. De er bare lidt selektive med, hvad de hugger på og hvornår. Efter jeg er begyndt med at filme under overfladen, så skifter jeg agn tit, eller bevæger mig meget langs kysten, og derved opsøger nye fisk.
Ja, der er mange havørreder i dette område. Faktisk er der flere hug på én indspinning. Jeg kaster ca 40-45 m med kameraet. Så jeg synes egentlig, at de er forholdsvis aktive. På den ene film er der en havørred, der hugger på spinneren selvom der er ålegræs på spinneren, hvilket gør at spinnerbladet ikke drejer rundt.